Biografi

Foto: Annika Marklund

Foto: Annika Marklund

Tove Alsterdal har skrivit fem fristående spänningsromaner sedan debuten med Kvinnorna på Stranden 2009-

2020 inledde hon sin första serie med Rotvälta, och uppföljaren Slukhål som kom 2021.

Hennes böcker är översatta till närmare trettio språk och mångfaldigt prisbelönta i flera länder. Hon har vunnit  Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman två gånger (Rotvälta 2020, Låt mig ta din hand (2014) och varit nominerad ytterligare två gånger (I tystnaden begravd 2012, Blindtunnel 2019). För Rotvälta vann hon också Glasnyckeln för Bästa nordiska kriminalroman 2021, samt Best Books of the Fall Award i People Magazine, USA, 2021. I Frankrike har I Tystanden Begravd belönats med Prix d’Ancres Noir som bästa kriminalroman och Prix Balais d’or för bästa utländska deckare. För Blindtunnel fick hon Prix Cognac 2021, också det för bästa utländska kriminalroman utgiven i Frankrike det året.

Innan Tove Alsterdal debuterade som författare arbetade hon som journalist och dramatiker i över tjugo år. Hon har varit nyhetsreporter och redaktör på radio och TV, krönikör, kulturrecensent m.m. Som dramatiker har hon bland annat skrivit manus för radions julkalender och lovteater, pjäser och kabaréer för fria grupper och länsteatrar, samt filmmanus i olika samarbeten. Hon var redaktör för Liza Marklunds Annika Bengtzon-serie.

Tidigare arbetade hon bland annat som mentalskötare på Beckomberga sjukhus.

Tove är född 1960 i Malmö och uppvuxen framför allt i Jakobsberg, med rötter i Tornedalen och Värmland. Hon bor numera i Stockholm och sedan tjugo år tillbaka delvis i Ådalen.