Tove Alsterdal

I TYSTNADEN BEGRAVD

2011

”Nuet var ett tunt lager över det förgångna, en skör is där människor tassade runt och slätade över, dolde och förteg, det var inte över.”

Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården i Tornedalen.
I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän och flyr över gränsen.

Katrine har just fått sparken som journalist när hon upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.

I tystnaden begravd är både en kriminalroman och en storslagen släktkrönika som sträcker sig från Tornedalen och österut, in i det fallna Sovjetimperiet.

Boken nominerades som Sveriges bästa deckare 2011 och har mottagit pris för bästa utländska kriminalroman i Frankrike, Prix du Balai d’or 2017, och bästa kriminalroman vid festivalen Ancres Noir i Le Havre 2018.

Tove Alsterdal - I tystnaden begravd

"Tove Alsterdals nya spänningsroman är mer än en rafflande thriller - den är ett stort psykologiskt drama, en samtidshistorisk roman och en liten vemodig kärlekssång."

Västerbottens-Kuriren

”I tystnaden begravd håller mig i ett järngrepp från öppningsscenen på det förfallna hemmanet, där allt går igen, till det överraskande och djärva slutet.”

GöteborgsPosten

"Tove Alsterdal har skrivit en lysande deckarintrig, där det gamla och nya Tornedalen möts, det gamla och nya Ryssland, och en kvinna som försöker hitta sin familjs historia i ett trassel av lögner och hjälplös idealism."

Dagens Nyheter

”Jag tror jag måste ta till stororden; i min värld står hon sida vid sida med till exempel Dennis Lehane”

NorrbottensKuriren

"Läsning rekommenderas omedelbart!"

Skånska Dagbladet